Årstidsblótenes evige æresgæst

Vi kender alle årstidsblótenes evige æresgæst rigtig godt, og netop Sóls ture over himlen markerer de forskellige fejringer for årstiden, solhverv og jævndøgn. Det er også Sól, sammen med Máni, som tæller tiden med deres ridt fra ulvene.

Sól stammer fra sydens flammer, men bor i himlen (dét sted i himlen), hun er datter af Mundilfare, bror til Máni og gift med Glenr, og det forudsiges, at hun vil ende sine dage i Ulvens gab, men vil inden da have født en datter, som vil ride på hendes vej efter Ragnarök.

Vikingerne var af den overbevisning, at Sól havde to ansigter; den skinnende rødgyldne Sól af guderne, og den mørke Gygjar Sól, som skinner sit mørke dybt nede i Hels rige.

Der er også indikatorer for en sammenhæng på egenskaber og visse detaljer, med skæbnegudinderne og at hun (Sól) kunne være moderen af alle sjæle, som kommer til jorden båret af hendes skinnende solstråler (Samernes ‘Beaivi Nieida’).

The wolves pursuing Sol and Mani (1909), J.C. Dollman

Hvorfor påkalder vi hende til blót?

Hyldest for årstiden

Som nævnt er Sól altid æresgæsten ved de forskellige årstidsblót, det er jo som sagt hende som tæller tiden sammen med sin bror Máni. Her hylder vi hendes milepæle på rejsen, hhv. start/slut, midtvejene og højeste punkt på himlen.

Godt vejr, god høst, m.v.

At solen har indflydelse på vejret her på jorden står os klart, derfor kan man også tænke sig, at enten takke hende for eller ønske af hende, godt vejr, eller fx en god og varm sommer osv.

Lyse/Oplyse/Blotligge

Man kan måske have brug for at få oplyst visse ting, få blotlagt folks hensigter, dertil kunne man jo fx tænke at Sól, sammen med fx Heimdallr kunne være behjælpelig. Få belyst et område af Sóls stråler og se folks sande ansigt med Heimdals øjne og ører.

Kenninger
  • Dagsstjernen
  • Álfröðull
  • Hende som tæller tiden

Hvordan kan man så hylde hende?

Vi ved ikke meget om hvordan Sól blev dyrket i gamle dage, men har bl.a. fundet et utal af helleristninger og gravsten hvorpå diverse solhjul og lignende fremgår. Nu om dage ofres der ofte mad og drikke, blomster og lignende, men måske hun også ville værdsætte de mere kunstneriske indslag som vores forfædre havde for vane.

Vers der evt. kan bruges til blót

Sólarljóð st.41

Sól ek sá, svá þotti mér, sem ek sæja göfgan gúd;
henni ek laut, hinzta sinni, aldaheimi í.
Sól jeg så, og der syntes mig, som så jeg en herlig gudinde;
for hende knæler jeg, en sidste gang, i denne gamle verden.

Vafþruðnismál st.46-47

Óðin kvað:
”Fjölð ek fór, fjölð ek freistaðak, fjölð ek reynda regin: Hvaðan kemr Sól á inn slétta himin, er þessa hefr Fenrir farit?”

Vafþrudnir kvað:
”Eina dóttur berr Alfröðull, áðr hana Fenrir fari; sú skal riða, þa er regin deyja, móður brautir, mær.”

Odin sagde:
”Meget har jeg vandret, meget har jeg erfaret, meget har jeg fået fra guderne: Hvordan kommer Sól, på den slette himmel tilbage, efter Fenris hende har slugt?”

Vafthrudnir sagde:
”En datter føder Alfrødull, før hun sluges af Fenris; hun skal ride, efter guderne i døden er faret, på sin moders vej.”

Hvor finder vi hende i de skriftlige kilder?

Sól optræder forskellige steder i de gamle kilder, men ikke som egentlig hovedperson i nogle af dem, dog kan man finde viden om hende i dem; fx i Vafþruðnismál, hvor vi får at vide hvad der sker efter Ragnarök.

Af populære historier om hende kan bl.a. nævnes:

  • Völuspá
  • Vafþruðnismál
  • Gylfaginning
  • Sólarljöð