Den enøjede konge af Guderne

Om Odin kan man godt fristes til at sige, at kært barn har mange navne, for dem har Odin nemlig rigtig mange af, faktisk hundredvis af kendte navne fra hele det europæiske kontinent. Han er den ypperste blandt Aserne, søn af Bestla og Borr, livgiver til de to første mennesker Ask og Embla, og hele verdens bygmester sammen med sine brødre Vile og .

Odin bor i Valhal sammen med sin kone Frigg, med hvem han også har sønnerne Balder, Hermod og Høder. Bedst kendt er nok hans førstefødte Thor, men Odin har været en travl mand, for han er nemlig også far til bl.a. Vidarr og Vale.

Odin er også meget kendt for sin søgen efter viden, han ofrede som bekendt sit ene øje for at få en tår af Mimers brønd, han ofrede sig selv til sig selv ved at hænge sig på Yggdrasil og han har endda ravnene Hugin og Munin til at flyve rundt og samle endnu mere viden til ham hver eneste dag. Af særlige kendetegn kan desuden nævnes hans hest Sleipner, hans ulve Gere og Freke, samt selvfølgelig hans spyd Gungner.

Wotan forlader Brunhild (1892), Konrad Dielitz

Hvorfor påkalder vi ham til blót?

Visdom og Skjaldekunst

Som nævnt er Odins hunger efter viden næsten umættelig, derfor er dette også et populært ønske ved et blót, at han må skænke folk visdom og indsigt, eller åbne dem for skjaldekunstens hemmeligheder.

Runemagi

En anden hyppig årsag til at påkalde ham er at søge indsigt i runemagien, hvilken han bl.a. skænkede til menneskene efter at han fandt dem, da han hang på Yggdrasil.

Krig

Odin er en krigsgud, om det hersker der ingen tvivl, men han er lunefuld i denne henseende, da han godt kan finde på at skænke sejren til din fjende, så træd varsomt!

Kenninger
  • Alfader
  • Langskæg
  • Vegtam
  • Ygg
  • Jólnir
  • Enøje

Hvordan kan man så hylde ham?

Odin er meget glad for vin, for ham er det som både kød og drikkelse, derfor kunne det være et godt offer.

Vers der evt. kan bruges til blót

Odin er med mange steder i de gamle kilder, derfor er der en hel del man vil kunne bruge rituelt. I Guðavík har vi ved vores vintersolhvervsblót for vane, at ytre en bid af hans samtale med Vafthrudner, omkring hvad der sker efter Fenrisulven har slugt Sól.

 

46.
Óðinn kvað:
”Fjölð ek fór, fjölð ek freistaðak,
Fjåold ek of reynda regin:
Hvaðan kemr sól á inn slétta himin,
Er þessa hefr Fenrir farit?”
46.
Odin sagde:
”Meget har jeg vandret, meget har jeg erfaret,
Meget har jeg fået fra guderne:
Hvordan kommer Sól, på den slette himmel tilbage,
Efter Fenris hende har slugt?”
47.
Vafþrúðnir kvað:
”Eina dóttur berr Alfröðull,
Áðr hana Fenrir fari;
Sú skal riða, þá er regin deyja,
Móður brautir, mær.”
47.
Vafthrudnir sagde:
”En datter føder Alfrödull,
Før hun sluges af Fenris;
Hun skal ride, efter guderne i døden er faret,
På sin moders vej.”

Runer man evt. kan snitte i et brændoffer, under ens seng, mv.

: ᚨᚦᛁᚾ : ᚢᛁᚴᛁ :Odin beskytter

Hvor finder vi ham i de skriftlige kilder?

Som nævnt er Odin altid på udkig efter ny viden, han skabte hele verden og er Asernes konge, og derfor figurerer han selvfølgelig også en hel del i de gamle kilder.

Af populære historier med ham kan bl.a. nævnes:

  • Völuspá
  • Hávamál
  • Gylfaginning
  • Grímnismál
  • Sigrdrífumál